Sıkça Sorulan Sorular

Aklınızdaki soruları çözmek mi istiyorsunuz, o halde doğru sayfadasınız

Karot nedir

Karot ne için ve niye kullanılır?

Karot, numune almak için kullanılan bir alet olarak bilinir. Bu yöntem yurt dışından ülkemize gelmiş ve beton şekillendirme işlemlerinde kullanılmıştır. Kelime olarak "karot"un sözlük anlamı havuçtur. İş yapısının basit havuç çıkarma aletlerine benzemesinden dolayı bu isim verilmiştir. Tüm yapı projelerinde gereklidir; çünkü karot, beton delme işlemidir ve pürüzsüz delikler açmak için vazgeçilmezdir.

İnşaat sektörü için getirdiği yeniliklerden biri olan karot makineleri, profesyonelce beton delme işlemlerini gerçekleştirdikleri için günümüzde sektörün önemli bir parçasıdır. Beton testleri için numune almak amacıyla da kullanılabilirler.

El Karotu ve Hidrolik Karot, istenen açı ve çapta (Ø 8mm - 500 mm) delme işlemlerini güvenle gerçekleştirirler. Bu makineler, döşemelerde ve perdelerde açılımlar yapmak, betonarme yapıların tesisatlarını mevcut perde veya döşemeden geçirmek için ideal pratik ve kolay bir yöntemdir.

Karot Uygulamalarının İnşaat ve Tesisat İşlerindeki Kullanımı

Karot makinelerinin beton kesme makinelerine göre avantajları nelerdir?

Kapı ve pencere açma, boru geçişleri, baca açımı ve doğal gaz tesisatı gibi çeşitli alanlarda kullanılan karot makineleri, beton kesme makinelerinin yetersiz kaldığı durumlarda devreye girer. Bu makineler, üzerlerindeki elmas uçlar sayesinde silindir şeklinde delikler açabilmektedir. Silindir çapı 500 mm'ye kadar çıkabilen ve 10 metreye kadar uzatılabilen bu makineler, titreşimsiz ve betona zarar vermeden delme işlemi yapar. Ev ve iş yerlerinde kapı ve pencere delikleri açmak, aspiratör delikleri oluşturmak ve modüler oda kesitleri açmak gibi çeşitli uygulamalarda da etkili bir şekilde kullanılır.

Raylı Hidrolik Kesme Makinesinin Kullanım Alanları ve Avantajları

Raylı hidrolik kesme makinesinin beton kesme işlemlerindeki avantajları nelerdir?

Raylı hidrolik kesme makinesi, demir donatılı veya donatısız betonlarda darbesiz bir şekilde kesim yapma imkanı sunar. Yatay, dikey ve 180º açılarla, 50 cm kalınlığa kadar olan betonlar kesilebilir. Vinç yardımıyla, kesilen büyük beton kitleleri kolayca taşınabilir. Bu sistem oldukça avantajlı ve hızlıdır. Kesim sonrasında yüzey düz olduğundan ekstra düzeltme işlemi gerektirmez. Vibrasyon olmaması sayesinde, kalan betonarme yapıda çatlaklar meydana gelmez.

Raylı Hidrolik Kesme Makinesinin Kullanım Alanları

Raylı hidrolik kesme makinesinin plan ve proje değişikliklerindeki rolü nedir?
Plan ve proje değişikliklerinde, perde, döşeme, kolon, kiriş ve kapı-pencere açılımlarında, asansör boşluğu açılmasında raylı hidrolik kesme makinesi kullanılmaktadır.

Beton Dayanıklılığının Karot Testi ile Belirlenmesi

Karot testi nasıl uygulanır ve hangi durumlarda tercih edilir?
İnşaatlarda taze beton numunesi alınamadığında, tamamlanmış binaların betonarme karkas sisteminin dayanıklılığını belirlemek için karot testi uygulanır. Bu işlemde, karot makinesi ile silindir şeklinde alınan beton örnekleri, kesildikten sonra başlıklandırılarak basınç testine tabi tutulur ve böylece betonun mukavemeti ölçülür.

Uygun bir cevap bulamadınız mı?

Hesap bilgileri e-posta yoluyla onaylanacaktır.